header bglogo rochelogo

Každý pacient s cukrovkou by mal mať jedálny plán individuálne prispôsobený podľa intenzity fyzickej aktivity (druh práce), hmotnosti, typu liečby diabetu (inzulín, tabletky, diéta) a samozrejme iných pridružených ochorení. V princípe diabetická diéta predstavuje zdravé racionálne stravovanie s potrebou zachovania správneho pomeru jednotlivých živín. Z hľadiska celodenného energetického obsahu by bielkoviny nemali presahovať 20 %, tuky 30 % a sacharidy 50 %. Takže sacharidy predstavujú polovicu požadovaného energetického príjmu. Sú obsiahnuté v potravinách rastlinného pôvodu ako sú obilniny, mlynárske a pekárske výrobky, cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny, len niektoré druhy zeleniny, ale pozor všetky druhy ovocia. Cukor je tiež rastlinného pôvodu, patrí medzi sacharidy a tie spôsobujú zvýšenie hladiny glykémie. Strava diabetika musí byť pestrá, vyvážená, mala by obsahovať všetky vyššie uvedené druhy potravín, avšak v primeranom množstve. Diabetik by mal zo stravy vylúčiť biely rafinovaný cukor – neobsahuje minerálne látky, vlákninu, vitamíny ani iné živiny, ale – výrazne zvyšuje hladinu glykémie (jedno vrecúško cukru predstavuje 1 sacharidovú jednotku a zvýši glykémiu asi o 1 mmol/l). Je preto vhodné zjesť dané množstvo sacharidov napríklad vo forme ovocia.