Častou otázkou zo strany pacientov sú optimálne hodnoty glykémií, ktoré by mali diabetici dlhodobo dosahovať. Na lačno (prípadne pred jedlom) za výborné, resp. cieľové hodnoty považujeme kapilárne glykémie 4,0 – 6,0 mmol/l, za uspokojivé 6,0 – 7,0 (8,0) mmol/l. Za výborné glykémie po jedle (60-120 min) považujeme 5,0 – 7,5 mmol/l, za uspokojivé 7,5 – 9,0 mmol/l. Treba zdôrazniť, že liečebné ciele sa stanovujú vždy po dohovore s ošetrujúcim diabetológom a sú individuálne. Prísnejšie ciele dlhodobo vyžadujeme od mladších pacientov ako prevenciu chronických komplikácií diabetu. Naopak u staršieho diabetika s ochorením srdca, prípadne po prekonaní cievnej mozgovej príhody dbáme veľký dôraz na prevenciu poklesov glykémií (hypoglykémie), ktoré by mohli byť spúšťačom vážnych komplikácií a preto u týchto pacientov preferujeme glykémie na lačno a tiež pred spaním mierne vyššie.